Hoeders van de Aarde en de Zee

De mens laat overal in de natuur rotzooi achter. Je hoeft de deur maar uit de gaan en je ziet zwerfvuil, in de bossen kom je zwerfvuil tegen, in parken, op het strand en ook de oneindig grote zeeën en oceanen zijn sterk vervuild met de rotzooi van de mensen.
We vinden niet alleen overal plastic in de natuur, ook dieren hebben veel plastic in hun ingewanden, dit is steeds vaker een doodsoorzaak.
Ik ga hier niet schetsen hoe ernstig de vervuiling is, dat kom je overal al genoeg tegen denk ik. Blijkbaar leven velen graag in een vuilnisbelt...

Je zal begrijpen dat de lokale natuurgeesten niet blij zijn met de vervuiling van de lokale natuur, de Goden en Godinnen vragen respect en dit kunnen we tonen door ten eerste geen rotzooi achter te laten en ten tweede door de bestaande rotzooi van anderen op te ruimen! Wanneer je de straat op gaat, de natuur in, naar strand gaat, neem een biologisch afbreekbaar zakje mee en verzamel daar de rotzooi in die je tegenkomt.

Offeren

Ik las onlangs een artikeltje op Patheos.com over offergaven in de natuur. Daar las ik dat het de gewoonte kan zijn om muntjes, flesjes en steentjes in een boom achter te laten, wat vaak helemaal niet goed is voor de boom. Een offer van melk op, in of tegen een boom kan schadelijke schimmelgroei voeden. Een offer van uitheemse vruchten en bloemen kunnen de verspreiding van een uitheemse plant die het natuurlijke evenwicht kan verstoren veroorzaken. Verder zijn in dit artikeltje op Patheos.com ook typisch menselijk voedsel zoals snoep, koek, chocola niet bevoorderlijk om in de natuur achter te laten. Met dergelijke offers maak je dan niemand blij, de natuur niet, de boom niet, de natuurspirits niet, eigenlijk niemand, niet doen dus.
Mooie suggesties genoemd in dit artikel op Patheos.com zijn het zingen voor een boom als offergave, het offeren van water, de rotzooi die anderen hebben achtergelaten opruimen, geofferde muntjes verzamelen en doneren aan een goed doel die de locale natuur ten goede komt, enz..
Wanneer je iets wil offeren in schrift, bijvoorbeeld om in een boom te hangen of te verbranden, doe dit dan op natuurlijk papier of een natuurlijke stof, niet op iets synthetisch of van plastic. Let er op dat je offer in harmonie met de natuur om je heen is.

Hoeders van de Aarde en de Zee

De Aarde en de Zee hoeden is dus ten eerste je eigen verantwoordelijkheid nemen. Je kan anderen in je directe omgeving inspireren door het goede voorbeeld te geven en door bijvoorbeeld het zwerfvuil in je eigen omgeving op te ruimen. Het is mooi wanneer je je offers op verantwoorde wijze brengt, je geen rotzooi op straat en in de natuur laat slingeren en je eigen rotzooi en/of die van anderen opruimt en in afvalbakken deponeerd. Nog beter is om zo min mogelijk afval in huis te halen; geen producten verpakt in plastic te kopen (plastic flessen, groenten verpakt in plastic, enz.). Eet en drink zoveel mogelijk biologische produkten die bij de tijd van het jaar horen.
Je kan je eventueel aansluiten bij een locale natuurorganisatie of zelf een opruim event organiseren met een klein groepje.